RCA – Bine de stiut!

Desi numarul de masini detinute de romani este extrem de mare, si informatiile pe care trebuie sa le detina fiecare din momentul in care achizitioneaza un autovehicul sunt la fel, sunt inca multe persoane fizice dar si detinatori de companii care inca nu fac diferenta intre asigurarile facultative casco si asigurarile obligatorii RCA.

Exista o intrebare care ni se adreseaza des: „daca am RCA mai imi trebuie casco” sau invers „daca am casco de ce ma obliga sa fac RCA”?

Revenim la cateva aspecte importante despre asigurarea obligatorie RCA, reglementata de Legea 136/1995 si diverse Ordine emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, precum Ordinul CSA nr. 8/2008 sau Ordinul CSA nr. 21/2009.

Prin asigurarea de raspundere civila auto RCA – asiguratorul se obliga sa plateasca o despagubire pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde in fata legii fata de tertele persoane pagubite si pentru cheltuielile facute de asigurat in procesul civil.

Asiguratorul isi manifesta dreptul de regres, respectiv poate sa recupereze sumele platite drept despagubiri de la persoana vinovata de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri:

 • accidentul a fost produs cu intentie;
 • accidentul a fost produs in timpul unor fapte incriminate de lege privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie;
 • accidentul a fost produs in timpul in care autorul infractiunii savarsite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmarire;
 • persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus vehiculul fara consimtamantul asiguratului.

Limita de despagubire stabilita de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru anul 2011 este de 750.000 eur pentru pagube materiale si de 3.500.000 eur pentru vatamari corporale si deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial , produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

Pentru anul 2012 aceste limite sunt de 1.000.000 eur pentru pagube materiale indiferent de numarul persoanelor prejudiciate in unul si acelasi accident, respectiv 5.000.000 eur pentru vatamari corporale, deces si pprejudicii fara caracter patrimonial.

Asiguratorul RCA este obligat sa despagubeasca in forma baneasca persoana prejudiciata pentru:

 1. vatamari corporale sau deces, inclusiv prejudicii fara caracter patrimonial;
 2. pagube materiale;
 3. pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
 4. cheltuieli de judecata efectuate de persoana prejuduciata.

Sistemul de bonificatii bonus-malus ajuta soferii prudenti care nu inregistreaza accidente prin reducerea substantiala a pretului politei de asigurare RCA incepand cu 10% pentru anul urmator celui in care n-a produs nici un accident pana la maxim 50 % reducere pentru pana la sapte ani de conducere fara accident din vina soferului asigurat; din contra pentru soferii care produc accidente coeficientul de majorare este de 45% pentru un eveniment rutier si poate sa atinga procentul de majorare de 200% pentru mai multe accidente produse de acelasi sofer in decursul unui an de asigurare.

Pentru vatamari corporale sau decese survenite in urma unor accidente in care autorul a ramas neidentificat sau vehiculul, respectiv tramvaiul este neasigurat pentru raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule – funtioneaza Fondul de Protectie a victimelor strazii cu urmatoarele functii:

 • organism de plata a despagubirilor, respectiv pentru garantarea despagubirii persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de autovehicule produse pe teritoriul Romaniei si, in anumite conditii si pe teritoritoriul altor state, de vehicule neasigurate sau neidentificate;
 • centru de informare in scopul furnizarii de informatii privind politele de asigurare RCA si asiguratorii care le-au eliberat;
 • Organism de compensare pentru solutionarea, in conditiile legii, a cererilor de despagubire ale persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de vehicule produse pe teritoriul unui alt stat decat statul lor de resedinta.


This entry was posted in Diverse, Rca and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.