Piata de asigurari a crescut in 2012

piata de asigurari a crescut in 2012

Piata de asigurari a crescut in 2012

In anul 2012, companiile de asigurari au subscris prime brute in valoare de 8,3 miliarde lei, inregistrand o crestere de 6% fata de anul 2011, potrivit cifrelor transmise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Conform CSA, subscrierile asiguratorilor pe segmentul asigurarilor generale au ajuns la 6,5 miliarde lei, in crestere cu peste 6% fata de anul anterior. Ponderea cea mai mare, adica 79% din total asigurari, a fost detinuta de asigurarile auto (RCA si CASCO), dar si de asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale.

Asigurarile facultative Casco au detinut o pondere de aproape 30% din totalul asigurarilor generale, cu subscrieri de peste 1,9 miliarde lei, inregistrand o scadere cu 3,72% fata de anul 2011.

Asigurarile de raspundere civila auto (RCA si CMR), au adus subscrieri de aproximativ 2,1 miliarde lei, in crestere cu 8,34%. Aceasta evolutia pozitiva pe zona de subscrieri a fost insotita de o tendinta similara, inregistrata la nivelul ratei daunei brute pentru aceasta clasa de asigurari, care s-a situat la 82,51%, la sfarsitul lui 2012, fata de nivelul de 103,46%, inregistrat la sfarsitul anului 2011. Desi scaderea ratei daunei brute este un semnal pozitiv, CSA considera ca pentru mentinerea acestei tendinte foarte importanta este corectitudinea si prudentialitatea estimarilor proprii ale fiecarui asigurator, in ceea ce priveste daunele pentru asigurarile RCA.

Asigurarile de viata au generat subscrieri de 1,8 miliarde lei, nivel cu 3,75% mai mare comparativ cu nivelul raportat in anul precedent.

 Indemnizatii brute totale platite de asiguratori s-au situat la aproximativ 5,2 miliarde lei, in crestere cu 6,33% fata de anul 2011. Astfel, in baza contractelor de asigurari generale, companiile de asigurari au platit daune de peste 4,4 miliarde de lei, valoare in crestere cu 6,22% fata de cifrele raportate la sfarsitul anului precedent.

Valoarea totala a rezervelor tehnice brute constituite de asiguratori a fost de peste 12,4 miliarde lei, nivel in crestere cu 5,47% comparativ cu cel inregistrat la sfarsitul anului 2011; din valoarea totala a rezervelor, cea aferenta asigurarilor generale s-a situat la aproximativ 7 miliarde lei, iar cea pentru asigurari de viata, depasind 5,4 miliarde lei.

Primele intermediate de brokerii de asigurare au crescut in 2012 cu 15%, ajungand la aproape 3,6 miliarde lei. Veniturile obtinute de brokerii de asigurare din activitatea de intermediere a produselor de asigurari au totalizat 707,8 milioane lei, valoare in crestere cu 17% fata de anul precedent 2011.


This entry was posted in Asigurari Casco, Asigurari de viata, Asigurari generale, Rca and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.