Noutati privind cardul national de asigurari de sanatate

nouati privind cardul national de asigurari sanatate

nouati privind cardul national de asigurari sanatate

Daca pana in acest moment erau necesare adeverinte pentru a demonstra ca esti asigurat, de la 1 ianuarie 2013 era prevazut sa iti dovedesti calitatea de asigurat doar prin intermediul cardului national de asigurari de sanatate, insa se pare ca in ultima perioada, acesta a suferit cateva modificari.

O prima modificare se refera la schimbarea denumirii acestuia, cardul de sanatate devenind document de asigurari sociale de sanatate. Acest document nu mai este obligatoriu, insa persoanele care il vor refuza vor fi nevoite de fiecare data cand vor avea nevoie de servicii medicale sa apeleze la clasica adeverinta care sa ateste calitatea de asigurat pe care o vor lua de la casele de asigurari.

O alta modificare va fi si modalitatea de distribuire a documentelor. “Vor exista doua variante: in special in mediul rural, cardurile vor putea fi distribuite de catre medicii de familie. Cea de-a doua varianta, care va functiona mai ales in mediul urban, este ca oamenii sa-si ridice cardurile de la casele de asigurari. Este o varianta mai buna, dupa parerea mea, pentru ca asa ii iei si numarul de telefon pentru a-i trimite notificari prin SMS atunci cand isi pierde calitatea de asigurat. Exista foarte multe cazuri cand angajatorul nu le plateste salariatilor contributiile si oamenii se trezesc ca figureaza ca neasigurati atunci cand merg la doctor”, a declarat medicul-sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Marius Filip.

Desi valoarea cardului era de doi euro, se pare ca romanii nu vor mai scoate niciun ban din buzunar pentru documentul de asigurari sociale de sanatate.

 


This entry was posted in Asigurari de sanatate and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *