Noul mod de calcul al contributiilor de asigurari de sanatate pentru pensionari

CASS-ul retinut doar la pensionarii care au pensii mai mari de 740 lei

contributia de asigurari de sanatate pentru pensionari

contributia de asigurari de sanatate pentru pensionari

La jumatatea lunii martie, mai exact in ziua de 13, Curtea Constitutionala a luat decizia ca pensionarii care au pensii mai mari de suma de 740 de lei nu vor mai plati cota de 5,5% aferenta contributiei la asigurarile de sanatate pe toata suma ci doar pe veniturilor din pensii care depasesc aceasta suma. Contributia va fi platita doar de pensionarii care au o pensie mai mare de 740 de lei, iar cei care au venituri mai mici de 740 de lei nu vor mai plati CASS.

De exemplu, un pensionar care are o pensie in valoare de 1000 lei nu va mai plati cota de 5,5% pe toata suma, ci se va retine 5,5% din  diferenta dintre pensia totala si plafonul minim de 740 lei, adica din suma de 260 de lei.

Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie iar ea a intrat in vigoare miercuri odata cu publicarea in Monitorul Oficial. Ea va avea putere numai pentru viitor, intrucat nu se aplica retroactiv, potrivit Constitutiei.

Casa Nationala de Pensii a anuntat ca contributiile la fondul de asigurari de sanatate se vor calcula automat, fara sa mai fie nevoie ca pensionarii sa mearga sa depuna vreo cerere speciala.

 


This entry was posted in Diverse and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *