Noi reguli privind asigurarile de locuinta impuse de CSA

asigurare locuinta

asigurare locuinta

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor doreste modificarea legislatiei privind asigurarea obligatorie a locuintelor pentru a putea obliga companiile de asigurari  sa incheie asigurari facultative de locuinte doar la sumele mai mari aparute in politele de asigurari obligatorii de locuinta.

Acest lucru inseamna ca prima de asigurare pentru politele de asigurari facultative de locuinte sa fie mai mare decat in cazul politelor de asigurari obligatorii de locuinta.

Aceste masuri aplicate de CSA se datoreaza faptului ca exista multe companii de asigurari care vand polite de asigurari facultative la acelasi pret al politelor de asigurari obligatorii de locuinta, lucru care a atras clientii mai mult catre politele facultative pentru ca acestea acopera pe langa cele trei riscuri aparute in polita obligatorie si alte riscuri, pretul fiind acelasi.

O asigurare obligatorie PAD acopera doar trei riscuri:

  • alunecari de teren;
  • cutremure;
  • inundatii din cauze naturale.

De asemenea, companiile de asigurari pot fi sanctionate contraventional daca folosesc denumirea de „asigurare obligatorie de locuinta” atunci cand este de fapt vorba despre o polita de asigurare facultativa de locuinta.

Companiile de asigurari care au dreptul sa emita polite obligatorii de locuinta trebuie sa respecte principiul PAID. Acesta impune asigurarea tuturor locuintelor din tara noastra pentru cele mai importante trei riscuri care in ultimii ani au dus la aparitia celor mai mari pagube produse in tara noastra.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) urmareste prin aplicarea acestor masuri incurajarea cresterii numarului de polite de asigurare obligatorie de locuinta emise de PAID, deoarece ele au inregistrat o scadere continua in ultimii ani, in primul semestru al anului 2012 scaderea fiind de 26%.


This entry was posted in Locuinte and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *