Noi norme aprobate de ASF privind asigurarea locuintei

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat in data de 20.08.2013 noi norme privind asigurarea locuintei. Aceste noi norme au fost adoptate datorita faptului ca in luna iulie 2013 guvernantii au modificat legea asigurarii obligatorii a locuintelor, iar acele norme nu mai aveau aplicabilitate.

Principalele schimbari aduse de noile norme aprobate de ASF sunt:

  • polita PAID este din nou obligatorie;
  • proprietarii de locuinte care au incheiat asigurari facultative sunt obligati sa cumpere o polita PAD, dar numai dupa ceaasigurarea facultativa va expira. Chiar daca pana in prezent, proprietarii puteau opta fie pentru o polita facultativa, fie pentru una obligatorie, acum, potrivit noilor norme, ei vor trebui sa incheie si o polita PAD chiar daca au deja incheiata una facultativa.
  • polita PAD va putea fi emisa nu doar de actionarii PAID ci si de toate societatile de asigurari, inclusiv cele care nu sunt membre ale PAID;
  • introducerea unui certificat de asigurare care va da posibilitatea proprietarilor de locuinte sa demonstreze ca au locuinta asigurata impotriva dezastrelor naturale. Certificatul de asigurare este un document care atesta existenta unei polite de asigurare obligatorie PAD pentru locuinta asigurata si este eliberat impreuna cu polita PAD.

Proprietarii care nu detin o asigurare obligatorie de locuinta vor plati o amenda de pana la 500 de lei. Asigurarea obligatorie de locuinta acopera doar trei riscuri de calamitate: riscul de cutremur, riscul de alunecari de teren si riscul de inundatii.

Potrivit noilor norme intrate recent in vigoare, pretul unei polite PAD este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta, asigurand o despagubire de maxim de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.


This entry was posted in Locuinte and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.