Modificari in cadrul sistemului de asigurari de sanatate

Principalele modificari aduse de noua Lege a Sanatatii

sistemul de asigurari de sanatate

sistemul de asigurari de sanatate

Reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate este una dintre principalele schimbari aduse de noua Lege a Sanatatii. Aceasta presupune desfiintarea CNAS-ului si autonomie in conducerea si in administrarea Fondului National de Asigurari Obligatorii de Sanatate.

Asigurari obligatorii de sanatate vor reprezenta sistemul principal de finantare a serviciilor de sanatate, potrivit prevederilor din noua Lege a Sanatatii. Asigurarile vor putea fi incheiate la o societate de asigurari sau la o societate mutuala de asigurari, iar sistemul va fi structurat pe pachete de servicii:

  • pachetul de servicii de sanatate de baza;
  • pachetul de servicii de sanatate social;
  • pachetul de servicii de sanatate minimal.

Asigurarile facultative de sanatate – unele persoane pot opta si pentru un pachet de asigurari facultative de sanatate pe langa pachetul de baza. Prin acest sistem facultativ un asigurator constituie un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, care nu este acoperit de politele de asigurari obligatorii de sanatate.

Asiguratorul si furnizorul de servicii medicale este ales de catre cetateni. Unul dintre principiile noii legislatii este alegerea libera si informata de catre persoanele asigurate atat a asiguratorului, cat si a furnizorilor de servicii de sanatate autorizati, iar acestea pot sa isi aleaga furnizorii de pe lista asiguratorului.

 Casele de asigurari de sanatate vor deveni societati mutuale de asigurari de sanatate. In prezent, exista 42 case care se vor transfera in 8-10 societati mutuale de asigurari, pentru ca incepand de anul urmator toata lumea sa poata sa inscrie adeziunile. Persoanele asigurate pot alege sa se inscrie fie la o societate mutuala de asigurari de sanatate, fie la un asigurator privat cu tot cu pachetul de servicii de sanatate de baza.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) se va transforma in Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS).

 

 

 

 


This entry was posted in Asigurari de sanatate and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.