Impactul schimbarilor climatice asupra asiguratorilor

catastrofe naturale cu mari pierderi asigurate

catastrofe naturale cu mari pierderi asigurate

In ultimele decenii, s-a observat ca la nivel global clima sufera schimbari climatice foarte mari dand nastere unui numar mare de calamitati naturale care au consecinte grave asupra mediului economic si social.

Companiile de asigurari s-au confruntat cu cresterea de 15 ori a sumei platite victimelor catastrofelor naturale, iar aceste pierderi au fost provocate de uragane, inundatii, secete, tornade, incendii, precum si alte dezastre naturale. De exemplu, numai uraganul Katrina a provocat companiilor de asigurari pierderi estimate la aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Aceste fenomene meteorologice devin un pericol pentru oameni, iar ei trebuie sa isi ia anumite masuri de preventie impotriva lor.

Odata cu dezvoltarea societatii, oamenii au incercat sa gaseasca cele mai bune masuri de preventie, insa cu toate ca ei au obtinut succese importante in lupta impotriva fortelor naturii, ei inca sunt neputinciosi in fata unor calamitatii naturale. O solutie optima pentru aceste situatii o reprezinta asigurarea.

Domeniul asigurarilor este afectat in mod direct de efectele schimbarii climatice, deoarece companiile de asigurari sunt cele care suporta financiar consecintele acestor schimbari. Impactul cel mai mare al schimbarii climatice asupra asiguratorilor il reprezinta numarul tot mai mare al cererilor de despagubire din diverse clase de asigurari:

  • proprietate;
  • sanatate;
  • culturi agricole;
  • animale etc.

Catastrofe naturale la nivel global cu mari pierderi asigurate

In anii 1980 si 2008, dezastrele naturale extreme au produs pagube de 322 miliarde euro reprezentand 84% din totalul de 386 de miliarde euro generat de catastrofe naturale in Europa.

MunichRE a publicat o lista a celor zece calamităţi naturale, cu cele mai mari pierderi asigurate între 1980 şi 2011. Sase din top zece sunt uragane, trei sunt cutremure şi unul este un eveniment regional de inundatie.

In concluzie, se pare ca intreaga industrie a asigurarilor se confrunta cu “o furtuna de intensitate maxima iscata de pierderile tot mai mari cauzate de fenomenele atmosferice, de cresterea temperaturilor la scara globala, precum si cresterea numarului de oameni care locuiesc in calea primejdiei” – a declarat un reprezentant al unei companii de asigurari.

 

 

 

 


This entry was posted in Asigurari generale and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *