Decizia CSA-ului privind incheierea unei asigurari obligatorii de locuinta de catre toti proprietarii a fost suspendata in instanta

asigurare obligatorie de locuinta

asigurare obligatorie de locuinta

Decizia privind incheierea, de la 1 septembrie, a unei asigurari obligatorii de locuinta de catre toti proprietarii, inclusiv de cei care detin o asigurare facultativa de locuinta a fost suspendata in instanta de Curtea de Apel Bucuresti. Aceasta decizie a fost atacata de catre compania Astra Asigurari, care spre deosebire de alte companii, este membra PAID si poate sa emita polite obligatorii si este autorizata sa le si vanda.

Prin ordinul emis luna trecuta, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) stabilea ca de la 1 septembrie, la expirarea politei facultative, proprietarii locuintelor sunt obligati sa-si incheie asigurarea obligatorie pentru riscurile naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) si apoi ei isi pot incheia si o asigurare facultativa pentru protectia suplimentara a locuintei. Asigurarea obligatorie PAD este emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) fiind vanduta de 12 companii de asigurari printre care se afla si Astra Asigurari.

CSA precizeaza ca proprietarii au in continuare obligatia de a-si asigura locuintele prin incheierea unei asigurari obligatorii

„CSA precizeaza ca decizia Curtii de Apel Bucuresti, prin care s-a dispus admiterea în parte a cererii de suspendare a executarii Ordinului CSA nr. 15/2012 si a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren şi inundatiilor, reprezinta o prima faza procesuala si nu este o decizie irevocabila, conform unui comunicat transmis de CSA.

Asadar, potrivit noilor norme ale CSA, incepând cu data de 1 septembrie 2012, proprietarii de locuinte au obligatia sa isi asigure locuintele in primul rand pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren şi inundatiilor, prin incheierea unei polite obligatorii.

Proprietarii care vor dori o protectie suplimentara pentru locuinta, respectiv mai multe riscuri acoperite, pot incheia pe langa asigurarea obligatorie si o asigurare facultativa. Asigurarea facultativa a locuintei se va face pentru o suma asigurata mai mare decat nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor.


This entry was posted in Locuinte and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.