De la 1 septembrie se scumpeste asigurarea facultativa de locuinta

Asigurarile facultative de locuinta vor avea un pret mai mare comparativ cu asigurarile obligatorii de locuinta

asigurare obligatorie si asigurarea facultativa de locuinta

asigurare obligatorie si asigurarea facultativa de locuinta

De la 1 septembrie, companiile de asigurari vor putea incheia asigurari facultative pentru locuinte doar pentru sume mai mari fata de cele acoperite prin polita de asigurare obligatorie pentru locuinte. Ele vor vinde asigurari facultative de locuinta la un pret mai mare comparativ cu pretul asigurarilor obligatorii de locuinta, lucru impus de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

La fel ca si asigurarile obligatorii de locuinta, pretul asigurarile facultative de locuinta era de 20 de euro in cazul locuintelor de tip A si de 10 euro in cazul locuintelor de tip B. Din aceasta cauza, majoritatea clientilor optau pentru o polita de asigurare facultativa pentru ca pe langa cele trei riscuri importante (cutremur, inundatie si alunecari de teren) mai cuprindea si alte riscuri, pretul politei facultative fiind acelasi ca si al politei obligatorii care cuprinde doar cele trei riscuri.

De asemenea, Consiliul CSA a aprobat si majorarea comisionului de 10% pana la maximum 20% din valoarea primei de asigurare, plătit de PAID companiilor care se ocupa cu vanzarea politelor PAD.

Fiecare proprietar are posibilitatea sa isi incheie ca si pana acum fie o asiguarare obligatorie de locuinta, fie o asigurare facultativa de locuinta. Daca proprietarii nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii emise de PAID, fie printr-o polita facultativa, vor fi amendati de autoritătile locale cu pana la 500 lei.

Mai mult, proprietarii care nu si-au asigurat locuintele si sunt afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare pentru refacerea gospodariilor afectate de la autoritati.

Aceste masuri luate de Consiliul CSA se datoreaza faptului ca exista multe companii de asigurari care vand polite de asigurari facultative la acelasi pret al politelor de asigurari obligatorii de locuinta, lucru care a atras clientii mai mult catre politele facultative pentru ca acestea acopera pe langa cele trei riscuri aparute in polita obligatorie si alte riscuri, pretul fiind acelasi. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) urmareste prin aplicarea acestor masuri incurajarea cresterii numarului de polite de asigurare obligatorie de locuinta emise de PAID, deoarece in ultimii ani a fost intr-o continua scadere.

 


This entry was posted in Locuinte and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *