Cardul national de asigurari de sanatate intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013

cardul national de asigurari de sanatate

cardul national de asigurari de sanatate

Desi cardul national de asigurari de sanatate va fi distribuit persoanelor asigurate din luna septembrie a acestui an, el va putea fi utilizat de la 1 ianuarie 2013, conform hotararii 900/2012  pentru aprobarea normelor metodologice referitoare la cardul national de sanatate.

Cardul national de asigurari de sanatate va fi distribuit prin intermediul caselor judetene de sanatate si se adreseaza asiguratilor cu varsta de peste 18 ani, avand o valabilitate de 5 ani. Persoanele asigurate trebuie sa prezinte de fiecare data acest card pentru a putea beneficia de serviciile medicale asigurate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Totodata, prin intermediul cardului national de sanatate pacienti vor avea si posibilitatea de a afla daca li se platesc sau nu contributiile de catre angajatori.

Cardul national de asigurari de sanatate va contine informatii precum:

  • numele si prenumele posesorului asigurat;
  • un cod unic de identificare in reteaua de asigurari de sanatate
  • numarul de identificare al cardului national;
  • precum si data de expirare a cardului.

 Pe langa aceste informatii mai pot fi trecute pe card, cu acordul asiguratului,  si alte informatii referitoare la: diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si RH, acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, medic de familie: nume, prenume, date de contact.

Medicii de familie vor fi cei care vor putea accesa si edita informatiile pacientilor de pe card. Medicii specialisti catre care se face trimiterea vor putea doar sa citeasca datele, fara a avea posibilitate de a modifica sau completa aceste informatii, iar furnizorii de dispozitive medicale si furnizorii de medicamente vor avea acces doar la datele de indentificare ale titularilor cardului in vederea eliberarii prescriptiilor medicale sau a dispozitivelor medicale.

Cheltuielile pentru producerea cardului national de asigurari de sanatate vor fi suportate din bugetul Ministerului Sanatatii, insa daca asiguratul solicita un nou card, ca urmare a furtului, deteriorarii sau modificarii datelor personale de identificare, aceste cheltuieli vor fi suportate de catre asigurat.


This entry was posted in Asigurari de sanatate and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.