Evolutia pietei asigurarilor in primele noua luni din 2013

Evolutia pietei asigurarilor in primele noua luni din 2013Potrivit informatiilor furnizate de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara, in perioada ianuarie – septembrie 2013 piata asigurarilor a stagnat.

Piata asigurarilor generale a inregistrat o crestere de 1,31%, comparativ cu acceasi perioada din anul 2012. Primele brute subscrise in primele noua luni din 2013, au fost de 6,174 miliarde lei, in crestere cu 0,1% fata de primele 9 luni ale anului 2012 (6,168 miliarde lei).

In aceeasi perioada, indemnizatiile brute platite au fost in valoare de 3,697 miliarde lei, in scadere cu 2,44% fata de primele 9 luni din 2012 (3,789 miliarde lei).

Pe segmentul asigurarilor auto, primele brute subscrise au fost in crestere la asigurarile RCA si in scadere la asigurarile CASCO.

In ceea ce priveste asigurarile generale si de viata, valoarea primelor brute subscrise in primele 9 luni ale anului 2013 a fost cu 11,6% mai mica decat valorea sumelor incasate in aceeasi perioada a anului 2008 (atunci cand s-a inregistrat maximul primelor brute subscrise din ultimii 6 ani, in perioada ianuarie – septembrie).

Principala cauza a stagnarii pietei asigurarilor a fost reprezentata de scaderea cu 4,49% a primelor brute subscrise pentru asigurari de viata (pana la 1,234 miliarde lei), in timp ce primele brute subscrise pentru asigurari generale s-au majorat cu 1,31% (pana la 4,939 miliarde lei).

In perioada ianuarie – septembrie 2013, au activat pe piata din Romania 38 de societati de asigurare:

 • 20 de asiguratori activau doar in piata de asigurari generale;
 • 10 asiguratori practicau doar asigurari de viata;
 • iar 8 asiguratori practicau si asigurari generale si asigurari de viata.

Sursa: http://www.csa-isc.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1146%3Apiaa-asigurrilor-a-stagnat-in-primele-9-luni-ale-anului-2013&catid=59%3A2013&Itemid=57&lang=ro

Posted in Asigurari generale | Tagged , , , , , | Leave a comment

Asigurarea locuintei – o necesitate pentru toti proprietarii

In ultima perioada, la noi in tara au avut loc o multime de inundatii si cutremure care au pus pe ganduri tot mai multi proprietari de locuinte in ceea ce priveste asigurarea propriilor case, apartamente sau vile.

Pagubele produse de aceste fenomene pot fi foarte mari, iar repararea pe cont propriu a locuintelor presupune cheltuieli exagerat de mari pentru toti proprietarii aflati in aceasta situatie.

Chiar luna trecuta, un val de inundatii a afectat serios 17 localitati si peste 700 de locuinte din judetul Galati. Aceste evenimente au aratat cat de importanta este detinerea unei polite de asigurare obligatorie a locuintelor.

Prin incheierea unei asigurari obligatorii de locuinta care costa 10 sau 20 de euro, proprietarii isi pot proteja locuintele impotriva inundatiilor, cutremurelor sau alunecarilor de teren. Suma maxima despagubita pentru locuintele realizate din materiale conventionale este de 20.000 de euro, iar pentru locuintele realizate din chirpici sau lemn de 10.000 de euro.

Proprietarii care vor insa sa-si asigure locuintele si pentru alte riscuri, cum ar fi daunele provocate de incendii sau explozii, pot sa incheie si o asigurare facultativa de locuinta. Aceasta este intr-adevar mai scumpa, insa locuinta este asigurata la valoarea ei reala.

In acest an, vanzarile de asigurari de locuinte, atat obligatorii, cat si facultative au avut insa o evolutie ascendenta comparativ cu anul trecut.

 

 

Posted in Locuinte | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Luna Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte

Intre data de 1 si 30 octombrie are loc desfasurarea celui mai amplu proiect de informare privind asigurarea locuintelor, si anume  Campania Nationala „Totul pentru casa mea!”.

Acest proiect, demarat de industria de asigurari din Romania, are ca obiectiv cresterea gradului de constientizare cu privire la avantajele incheierii unei polite de asigurare a locuintei si include:

 • organizarea unei ample campanii nationale de informare si educare a populatiei cu privire la asigurarea locuintelor – „TOTUL PENTRU CASA MEA”;
 • diseminarea mesajelor cu privire la necesitatea asigurarii locuintei printr-o campanie dedicata derulata prin mijloacele specifice social media;
 • organizarea unui eveniment dedicat riscurilor catastrofale si asigurarilor de locuinta: ICAR – Forumul International al Riscurilor Catastrofale, ajuns la a X-a editie.

Astfel, in foarte multe intersectii atat din capitala cat si din celelalte orase importante din tara, in centre comerciale si nu numai, se vor distribui gratuit vreo 500.000 de brosuri informative. Aceste brosuri contin informatii de interes public referitoare la rolul asigurarilor de locuinte, atat obligatorii cat si facultative, precum si cu privire la modalitatea de obtinere a despagubirilor in cazul producerii unor daune.

Campania Nationala „Totul pentru casa mea” este organizata, in parteneriat, de catre:

 • APPA – Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor;
 • PAID – Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale;
 • UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare;
 • UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania;
 • Europa FM.

De asemenea, compania mai beneficiaza si de sprijinul unor companii de asigurari si brokeraj, cum ar fi: Asirom VIG, Groupama Asigurari, Uniqua Asigurari, Destine Broker, Allianz-Tiriac Asigurari, Gothaer Asigurari, Omniasig VIG, Carpatica Asig, Generali Romania, Credit Europe Asigurari, Garanta, Otto Broker si Piraeus Insurance Broker.

Sursa: http://www.wall-street.ro/articol/Social/154969/p-incepe-luna-asigurarilor-de-locuinte.html

 

 

Posted in Locuinte | Tagged , , , , , | Leave a comment