Asigurari auto – Formularul de constatare amiabila de accident

asigurari auto - formularul de constatare amiabila de accident

asigurari auto – formularul de constatare amiabila de accident

 Formularul de constatare amiabila de accident (Constatul amiabil) este un document care se completeaza de catre conducatorii auto in cazul producerii unui accident din care au rezultat doar pagube materiale si in care au fost implicate doar doua vehicule. Completarea formularului de constat amiabil se face doar daca partile implicate se inteleg cu privire la imprejurarile in care s-a produs respectivul accident. In cazul in care exista mai multe parti implicate, solutionarea se face de catre autoritatea competenta, respectiv Politia Rutiera.

Este obligatoriu ca accidentul sa nu implice victime sau vatamari corporale, decat pagube materiale. Astfel, conducatorii celor doua autovehicule implicate in accident completeaza impreuna un singur formular de constatare amiabila de accident, care contine doua pagini autocopiative cu aceeasi valoare juridica si instructiuni de utilizare. Dupa completarea tuturor datelor solicitate, acesta se depune la asiguratorul RCA propriu daca nu exista pretentii de despagubire, sau la asiguratorul persoanei vinovate pentru solicitarea despagubirilor. Este foarte important ca inainte de completarea formularului de constat amiabil sa verificati actele celuilalt conducator auto (carte de identitate sofer, carte de identitate autovehicul – CIV, talon autovehicul, permis de conducere) si mai ales sa verificati existenta si valabilitatea politei de asigurare RCA.

Scopul completarii formularului de constat amiabil de accident de catre conducatorii auto implicati in accident este obtinerea de informatii privind imprejurarile producerii accidentului, si nu stabilirea pe loc a vinovatiei. Acest lucru este lasat in sarcina asiguratorilor RCA ai vehiculelor implicate in accident.

Formularele de constat amiabil sunt tiparite si distribuie de societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule si se gasesc in toate locatiile lor, respectiv agentii, puncte de lucru, centre de dauna etc.


This entry was posted in Rca and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.